Unieke producten
Goedkoopste van Nederland
Binnen 1/2 werkdagen in huis
Gratis verzending vanaf €29

Op Marktplaats worden er ontelbaar veel scooters aangeboden, echter zit er een groot verschil tussen al deze scooters. In dit artikel wordt uitgelegd welke aspecten belangrijk zijn bij de keuze voor een bepaald merk/type scooter. De belangrijkste punten om aan te denken bij jouw beslissing zijn met name: aanschafprijs, onderhoud, brandstofverbruik, schade(herstel) en uiteraard ook smaak.

Scooter kopen aan de hand van rijervaring 

Allereerst, heb je al ervaring op een scooter of motor opgedaan? De meeste scooterrijders zijn nog erg jong en hebben enkel het scooterrijbewijs behaald waardoor rijervaring en voertuigbeheersing nog vaak ontbreekt. Aangezien scooters meestal ook in de winterperiode en met regen gebruikt worden is de kans op een ongeluk zeker aanwezig. Als ‘beginnend bestuurder’ is het daarom verstandig om hier ook rekening mee te houden bij het kopen van je eerste scooter. Koop daarom bijvoorbeeld voor de eerste paar maanden een tweedehands Piaggio Zip (als je van plan was een dure Vespa aan te schaffen), zo hoef je minder bang te zijn voor schade en heb je ook een stuk minder kosten als je een keer valschade oploopt. Een nieuwe kappenset voor de Piaggio Zip is makkelijk zelf te monteren, heb je al voor zo’n €130 en is ook nog eens in elke gewenste kleur te verkrijgen. Voor een Vespa Sprint zal je bij de meeste schade al snel de Sprint over moeten spuiten, prijskaartje? Bij de meeste bedrijven rond de €600,-. Dus is de kans op valschade groot? Begin op een goedkopere tweedehands scooter en ga over naar jouw favoriete scooter als je het besturen van een scooter goed beheerst.

 Aanschafprijs van Vespa & Piaggio Zip

De meeste scooterrijders zijn scholieren/studenten, de aanschafprijs speelt daarom een belangrijke factor. Een Vespa Sprint is prachtig, maar ook duur. Daarom de volgende vragen: Hoeveel geld heb je over voor je scooter? En heb je na de aanschaf van de scooter nog genoeg geld voor onderhoudbrandstof en eventueel customizen? Vanzelfsprekend krijg je voor een Vespa Sprint met een aanschafprijs van €4.000 ook een hogere verkoopprijs terug dan bij een Piaggio Zip van €2.000. Maar goed, heb je het geld ook klaarliggen en over voor je scooter. Hou daarbij ook rekening met dat je zelfgemaakte schade kan veroorzaken dat niet vergoed wordt door de verzekering.

Onderhoudskosten van een scooter

Een andere kostenpost bij een scooter is het onderhoud. Na de aanschaf van één paar duizend euro voor je nieuwe Vespa ben je helaas nog niet klaar. Waar veel mensen zich in vergissen zijn de kosten die je hebt aan reparatie en vervanging van bepaalde onderdelen. Om de paar duizend kilometer een grote onderhoudsbeurt, een nieuw windscherm door alle krassen die je hebt opgelopen, nieuwe Michelin City Grips en ga zo maar door. Er zijn talloze onderdelen in een scooter, en er gaat dan ook regelmatig iets stuk. Kan kan je zelf goed sleutelen dan is het zeker een aanrader om zelf de scooter te onderhouden. Maar wat heeft het onderhoud te maken met welke scooter je moet kopen? Onderdelen van een Vespa Sprint zijn duurder dan die van een Piaggio Zip, dus ook de onderhoudskosten zullen prijziger zijn.

Een nieuwe of tweedehands scooter?

Bij het kopen van een nieuwe scooter, schrijf je net als bij een auto al een boel geld af. Daarom is het voordeliger om een tweedehands scooter te kopen, denk er wel aan dat je ook een goede scooter koopt, waar moet je dan op letten? Lees in dit blog alle belangrijke tips voor het kopen van een scooter op marktplaats. Als je de scooter goed onderhoud, wellicht wat opknapt en met mooie foto’s te koop aanbiedt zal de verkoopprijs niet veel lager zijn dan de prijs waarvoor je de scooter ooit hebt ingekocht, bij een nieuwe Vespa uit de winkel zal je helaas bij het verkopen wel een stuk minder terug krijgen.

Zuinige 4 takt scooter

Het brandstofverbruik, één belangrijke factor voor intensieve scooterrijders. Bij een 2 takt scooter sta je bij dagelijks gebruik om de haverklap bij het tankstation, weliswaar telkens voor nog geen €10, maar tel je alle tankbeurten bij elkaar op dan kom je al snel op een hoger bedrag dan je zou verwachten. Naast de milieuzones op bepaalde plekken waardoor 2 takt scooters niet welkom zijn, is het ook verstandig om een 4 takt scooter te kopen om een veel brandstofkosten te besparen. De nieuwste modellen van Vespa en de Piaggio Zip zijn er nu ook als I-get, een ontzettend zuinig model waardoor je wellicht in de loop van de jaren een stuk voordeliger uit bent dan als je een ‘normale’ 4 takt scooter zou kopen.

Eindoordeel, welke scooter moet ik kopen?

Welke scooter je nou ‘het beste kan kopen’ dat moet je toch echt zelf bepalen, dit is namelijk compleet afhankelijk van jouw wensen en rijgedrag. De Scooter Shop raad aan om als scooterrijder met al enige rijervaring een tweedehands Vespa Sprint of Piaggio Zip I-get te kopen met minder dan 10.000 kilometer op de teller. Dan heb je een betrouwbare en zuinige scooter voor een betaalbare prijs. Wil je zelf sleutelen en wil je er niet al te veel geld aan uitgeven? Dan raden wij aan om een Piaggio Zip te kopen. Graag willen we je nog het volgende meegeven: onderhoud je scooter goed, rij voorzichtig om schade te voorkomen en bezuinig niet op goede olieonderdelen etc, hierdoor zal je scooter langer mee gaan, minder onderhoud nodig hebben en meer waard zijn bij de verkoop. 


Bekijk onze webshop!
10 tips bij het kopen van een tweedehands scooter op Marktplaats
Wil je een tweedehands scooter kopen op Marktplaats? Lees dan eerst dit artikel!...
Plaats een reactie