Er zijn een hoop risico’s bij het kopen van een tweedehands scooter, hoe zorg je nou dat je een goede scooter koopt en niet na een aantal weken de eerste problemen al tegenkomt? In dit blog worden 10 tips gegeven die erg belangrijk zijn bij de aankoop van een scooter en zorgen dat je een goede voorkennis hebt.
Tip 1 – Zoeken op Marktplaats
Bij de zoektocht naar een nieuwe scooter op Marktplaats is het verstandig om stapsgewijs op zoek te gaan, begin dan ook gestructureerd en ga niet zoals de meeste doen, klakkeloos bieden op alles wat je tegenkomt zonder onderzoek te doen. Hierdoor voorkom je irritaties bij de verkopers en zal je eerder de juiste scooter vinden. Bied dus enkel op scooters met serieuze interesse en met genoeg voorkennis.
Tip 2 – Bouwjaar en kilometerstand scooter
Om direct de rotte appels er tussen uit te halen, is het verstandig om de scooters die te mooi om waar te zijn eruit te filteren. Gemiddeld rijden de meeste scooterrijders tussen de twee- en vijfduizend kilometer per jaar. Zie je nou een scooter langskomen van 2009 (inmiddels al meer dan tien jaar oud) met een kilometer stand van maar 5.000, dan kan je in de meeste gevallen de conclusie trekken dat de kilometerstand niet zal kloppen. Want 500 kilometer per jaar? Zeg nou eerlijk, dan moet de scooter altijd in de schuur staan..
Tip 3 – Bekijk de adverteerder
Hoe mooi de scooter er ook uit ziet, de verkoper van de scooter is ook zeker van belang bij het kopen van een tweedehands scooter. Hoe weet je of de verkoper betrouwbaar is? Op Marktplaats zijn er meerdere mogelijkheden. Woont iemand in het uiterste puntje van het land, waar weinig mensen wonen of wil de verkoper niet bij zijn eigen huis afspreken, dan is dit een goede indicatie dat er iets niet klopt. Daarnaast is de datum wanneer het account van de verkoper is opgericht een goede indicatie, hoe langer de gebruiker bestaat des te beter (in de meeste gevallen). Is het account nog maar een aantal maanden/weken actief? Niet doen! Dan zal het hoogstwaarschijnlijk iemand zijn die na de verkoop het account zal verwijderen en je er nooit meer iets van zult horen.
Tip 4 – Koop geen scooter met één WOK-status
Een scooter met een WOK melding is in de meeste gevallen ontzettend goedkoop, zelfs als die er geweldig uitziet. Ondanks dat het erg aantrekkelijk is en een keuring bij het RDW ‘maar’ €73,98 kost, is het niet verstandig om de aankoop te wagen. Als er wordt vermeld dat er niks mis mee is.. Waarom keurt de verkoper de scooter dan niet zelf bij het RDW? Na de aankoop zul je zien dat er originele onderdelen missen of niet in orde zijn, waardoor het kostenplaatje toch een stuk hoger ligt.
Dan is het zover, een afspraak om langs te komen bij de verkoper voor een testrit met de scooter en om te kijken of het wat is.. Maar hoe pak je dit aan? Wat zijn belangrijke dingen om te bekijken tijdens de afspraak of om in gedachten te houden? Dat lees je hieronder.
Tip 5 – Ga niet alleen naar de afspraak
Bij een afspraak om te kijken bij de scooter is het van belang om een persoon mee te nemen, uiteraard het liefst iemand die verstand heeft van scooters. De reden hiervoor, ondanks jouw grote voorkennis en ervaring, is dat die persoon met een open blik zal kijken en dingen zal zien die jij waarschijnlijk niet zal zien. Dit zal komen omdat je al verkocht was toen je de scooter zag en niet meer snel ontevreden zal zijn.
Tip 6 – Controleer de uitlaat
Het eerste wat je moet doen bij de afspraak is het controleren van de temperatuur van de uitlaat en/of het motorblok. Is de scooter warm? Niet doen! Dit betekent dat de scooter warm is gereden en er dus iets aan de hand is. Dit kunnen meerdere dingen zijn, maar in de meeste gevallen werkt de scooter bij een koude motor niet naar behoren. Vaak zijn het startproblemen of kan de scooter niet stationair draaien met een koude motor.
Tip 7 – Starten en stationair draaien
Voordat de testrit plaatsvindt, is het verstandig om eerst de scooter zelf te starten, met en zonder het geven van gas en uiteraard ook met de kickstart. Na het starten is aan te raden om de motor een aantal minuten stationair te laten draaien, om te kijken of de scooter niet uitvalt of te hoge toeren draait. Als er constant gas gegeven moet worden omdat anders de scooter uitvalt dan is dit geen goed teken.
Tip 8 – Indicatoren leeftijd van de scooter
De kleur van de (binnen)kappen, profiel op de banden en de hoeveelheid roest op de uitlaat zijn goede indicatoren om te kijken of de leeftijd overeenkomt met het bouwjaar en de kilometerstand. Een scooter die veel is gebruikt of altijd buiten staat heeft verkleurde kappen, de binnenkappen zullen grijs zijn geworden en er niet meer mooi uitzien. Daarnaast zijn de banden een goede indicatie voor het aantal kilometers dat de scooter heeft gelopen. Een goed setje Michelin City Grip zou zeker 5.000 kilometer mee moeten kunnen. Koop je een Piaggio Zip met maar 2.500 kilometer op de teller en zijn de banden al aan vervanging toe? Dan weet je dat de kilometerstand niet klopt of dat er slecht is omgegaan met de scooter. Als laatste de uitlaat, net als met de banden hoort een uitlaat zeker een aantal jaar mee te gaan. Is de uitlaat compleet bruin geworden en brokkelt de verf er al af? Dan geldt het zelfde verhaal...
Tip 9 – De testrit
Waar let je op bij het maken van een testrit? Als eerste is de optrek belangrijk, een goed afgestelde scooter trekt lineair naar de topsnelheid zonder een ‘dip’. Ook bij de topsnelheid moet de scooter een constante snelheid blijven rijden. Hapert de scooter of schommelt de snelheid steeds? Dan rijdt de scooter niet naar behoren. Een erg voorkomend probleem is dat de scooter schade heeft gehad, en meestal door een val. Hoe controleer je dit naast de kapschade, krassen etc.? Laat tijdens de testrit je handen los van het stuur, blijft de scooter rechtdoor rijden, heeft die een uitwijking naar een kant of gaat de scooter slingeren. Bij de laatste twee gevallen zal de voorvork krom zijn en dus schade hebben. Hier kan je later last van krijgen en het repareren kan flink in de kosten oplopen, zeker als er meer dan alleen de voorvork stuk is.
Tip 10 – Scooter betalen
Probeer altijd zoveel mogelijk risico’s te vermijden, zeker bij de betaling. Betaal altijd nadat de scooter is overgeschreven. Blijkt de scooter gestolen, kloppen de papieren niet of is overschrijven überhaupt niet mogelijk dan heb je het geld nog, en voorkom je een hoop gezeik. Gaat de verkoper hier niet mee akkoord? Probeer dan een tussenweg te vinden, betaal bijvoorbeeld de helft. Uit voorzorgsmaatregelen is het verstandig om afspraken te maken over de tijd na de verkoop, wat vaak voorkomt is namelijk dat de minpunten en problemen pas na de verkoop opvallen. Dit is te voorkomen door afspraken te maken, maak bijvoorbeeld een afspraak dat je terug kan vallen op de verkoper als er na een aantal weken iets stuk is.
Koop een scooter waar je achter staat!
Ondanks alle tips en waarschuwingen, laat je niet afschrikken. Het kopen van een scooter zal altijd risico’s met zich meebrengen. Met deze tips zal je wel een hoop risico’s hebben verminderd en een betere keuze kunnen maken bij de aanschaf. En wees niet getreurd mocht de scooter niks zijn, je kan beter meerdere scooters bekijken en achter je keuze staan dan bij de eerste beste tot kopen over gaan en achteraf spijt hebben. De Scooter Shop wenst je veel succes met het kopen van de scooter en zorg dat je achter je keuze staat!